Stappenplan

Eerste hulp
bij vermissingen

Hier vindt u informatie met betrekking tot vermiste personen. Deze informatie dient om u te ondersteunen tijdens de vermissing van uw naaste.

 

Eén team,
één opdracht

Wanneer een dierbare vermist raakt, kunnen de eerste stappen cruciaal zijn. Het VST heeft jarenlange ervaring en expertise in het omgaan met vermissingen. Ontdek hier het stappenplannen voor familie en vrienden. Leer wat je moet doen om snel en effectief te handelen in deze moeilijke situaties.

Van een vermist persoon is voor de politie sprake als de persoon onverwacht verdwenen is en het onbekend is waar hij/zij nu is. Zijn/haar afwezigheid is afwijkend ten opzichte van het normale gedrag. En het moet in het belang van de vermiste persoon zijn dat deze wordt gevonden.

 

 • Blijf kalm

  Stap 1

  Blijf kalm

  Probeer kalm te blijven. Paniek kan het moeilijker maken om effectief te handelen en de juiste beslissingen te nemen. Vraag desnoods iemand die bekend staat als de rust zelve u bij te staan. 

 • Zoek in de directe omgeving

  Stap 2

  Zoek in de directe omgeving

  Controleer de directe omgeving en de laatst bekende locatie waar de vermiste persoon is gezien. Informeer bij vrienden, familie en bekenden of zij weten waar de vermiste persoon is.

 • Doe melding bij de politie

  Stap 3

  Doe melding bij de politie

  Als de persoon niet wordt gevonden, meldt de vermissing dan zo snel mogelijk bij de politie. Geef alle relevante informatie zoals uiterlijke kenmerken, kleding, en waarom het zo vreemd is dat de vermiste niets van zich laat horen.

 • Lever concrete informatie

  Stap 4

  Lever concrete informatie

  Voorzie de politie van een gedetailleerde beschrijving. Uiterlijk, kleding, eventuele accessoires en vervoersmiddel. Kijk goed in de woning of GSM, betaalmiddelen, sleutels, etc meegenomen zijn.

 • Blijf beschikbaar

  Stap 5

  Blijf beschikbaar

  Blijf beschikbaar voor de politie. Bij voorkeur op de locatie waar de vermiste woont. Houdt uw telefoon bij de hand voor eventuele vragen van de politie.

Aanvullende tips bij een vermissing

 • Beperk gebruik van social media in eerste instantie zoveel mogelijk. Doe dit in overleg met de politie. Zeker het verspreiden van een foto kan mogelijk jaren later nog steeds nadelige gevolgen hebben voor de vermiste wanneer deze teruggevonden wordt. De politie heeft hier strakke protocollen voor. Het voorkomt ook dat u via diverse kanelen benaderd wordt door buitenstaanders.

 

 • De politie zal u mogelijk toestemming vragen om een foto van de vermiste te mogen plaatsen op politie.nl. Dit kan een moeilijk besluit zijn maar wanneer u die toestemming verleent zal de politie hier met de grootst mogelijke zorg mee omgaan en direct verwijderen wanneer de vermiste terug gevonden wordt. 

 

 • Probeer de telefoon van de vermiste niet te belasten door steeds te bellen in de hoop dat er opgenomen wordt. Iedere keer dat de telefoon een oproep krijgt kost dit batterijenergie. Wanneer de telefoon nog aan is kan de politie mogelijk de locatie bepalen. Dit kan niet meer als de batterij leeg is omdat familie en vrienden tevergeefs blijven bellen.

 

 • Spreek met de politie (telefonische) contactmomenten af. Zorg dat u geïnformeerd blijft. Het kan soms lijken alsof de politie niets onderneemt terwijl er op de achtergrond juist belangrijke zaken worden uitgelopen. Goede communicatie neemt ruis weg en geeft vertrouwen.

 

 • Wanneer u zelf actie onderneemt doe dit dan in overleg met de politie om te voorkomen dat uw goedbedoelde daad een actie van de politie belemmerd.

 

 • Voorkom spoorvervuiling. Wanneer u vermoed dat de vermiste ergens gelopen moet hebben blijf dan weg van deze locatie. Deze plek kan een goed startpunt zijn voor VST-trackers, politiehonden of andere inzetmiddelen. Spoorvervuiling kan er toe leiden dat bepaalde middelen niet of in mindere mate inzetbaar zijn.