De Middelen van het VST

Welke middelen heeft het VST?

Het VST is uitgerust met geavanceerde technologie en gespecialiseerde teams om zoekacties effectief uit te voeren. Met ervaren en gedreven vrijwilligers en de juiste middelen is het VST altijd voorbereid. Daarnaast biedt het VST uitgebreide ondersteuning en nazorg voor hun vrijwilligers. 

Geavanceerde Planning en Analyse

Geavanceerde Planning en Analyse

Het VST beschikt over zeer geavanceerd materiaal om een goede zoekactie te plannen, uit te voeren en af te ronden. In de planningsfase maakt het VST een analyse over de vermiste, het weer en het terrein. Daarvoor beschikt het over een team van ervaren Geo-spatial analisten en inzetcoördinatoren.

Coördinatie en Communicatie tijdens de Zoekactie

Coördinatie en Communicatie tijdens de Zoekactie

Tijdens een inzet stuurt een inzetcoördinator alle eenheden in het veld aan vanuit een commandopost, inclusief een uniek kaartsysteem dat speciaal is gebouwd om zoekacties te plannen, monitoren en, middels live tracking, contact te houden met de eenheden in het veld. De zoekactie wordt uitgevoerd door getrainde zoekgroepen die systematisch iedere vierkante meter in de sector bekijken.

Technologie en Speciale Teams

Technologie en Speciale Teams

Het trackerteam gaat voorop. Zij moeten tijdig een verplaatsingsrichting van de vermiste persoon kunnen bepalen aan de hand van zichtbare verstoringen. Het droneteam inspecteert open terreindelen met warmtebeeld en daglichtcamera’s terwijl het bikerteam, uitgerust met elektrische mountainbikes, zich snel en geruisloos door het terrein kunnen verplaatsen. Het ROV-team gebruikt onderwaterdrones om objecten in het water te identificeren. Ieder team kan worden uitgerust met warmtebeeldcamera’s, verlichting en communicatiemiddelen.

Honden en Helikopters

Honden en Helikopters

Alle materialen die het VST inzet moeten eigendom zijn van het VST. Op deze wijze kunnen wij de kwaliteit en continuïteit van zoekacties waarborgen. Het VST maakt geen gebruik van dieren. De politie heeft zelf specialistische speurhonden en kunnen, indien nodig, Stichting Inzetreddingshonden Nederland (SIN) ingeschakelen voor extra capaciteit. De politiehelikopter ondersteunt ook met grote regelmaat zoekacties waarbij het in staat is om in relatief korte tijd grote gebieden te bekijken met o.a. een warmtebeeldcamera.

Ondersteuning, Nazorg en Onderhoud

Ondersteuning, Nazorg en Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat de VST-vrijwilligers hun taken goed kunnen uitvoeren, worden ze door het CADI-team voorzien van voeding en drinken. In een goed uitgeruste keukenwagen verzorgen zij de koffie, lunch en warme hap. Na een inzet volgt altijd een evaluatie gericht op de vrijwilliger en wordt, indien de vermiste is aangetroffen, een nazorgprotocol gestart. Het onderhoudsteam zorgt ervoor dat enkele uren na een inzet alles weer gereed is voor een volgende inzet.

Samenwerking met Politie te paard, Boswachters en Meldkamers

Samenwerking met Politie te paard, Boswachters en Meldkamers

Naast bovengenoemde middelen worden ook politie te paard en boswachters ingezet om zoekacties te versterken. De regionale en landelijke meldkamers monitoren elke inzet en adviseren de betrokken politie-eenheden. Door de vele gezamenlijke inzetten en oefeningen werken de middelen van politie en VST als goed gesmeerde tandwielen samen, wat de efficiëntie van de zoekacties ten goede komt.