sinds 2017

Historie

Spontaan ontstaan uit een behoefte. In 2017 stonden binnen enkele uren veteranen paraat om de politie te helpen tijdens een vermissing. Na deze eerste inzet werd besloten het VST op te richten. Met de verwachting dat het team hooguit 1 a 2 keer per jaar ingezet zou worden werd de missie aanvaard. Dat het VST zo'n succes zou blijken had men op voorhand niet verwacht maar de explosieve groei wist het VST prima op te vangen. Lees hier de historie van het VST in een notondop.

 • De grondlegging van het VST
  2017

  Het begin

  De grondlegging van het VST

  Het VST wordt in oktober binnen 2 uur tijd spontaan uit de grond gestampt als eenmalig initiatief tijdens een grote vermissingszaak rond Den Dolder. Binnen 48 uur telt het ruim 600 veteranen. Op 4 december wordt Stichting Veteranen Search Team opgericht. Men verwacht 1 a 2x per jaar door de politie ingezet te worden. In diezelfde maand wordt het VST weer ingezet. Ditmaal in Leeuwarden.

 • Meer dan verwacht
  2018

  Tandje bij

  Meer dan verwacht

  De verwachting van 1 a 2x per jaar wordt snel overboord gezet. Dit jaar wordt het VST 9x ingezet. Als uitvalsbasis dient een verlaten wasserette op een kazerne te Huis ter Heide (UT). Van Hans Wijnstekers, directeur ProN3, krijgt het VST de eerste VST bus met de woorden “bedankt voor wat jullie in het verleden hebben gedaan en nog steeds bereid zijn te doen”.

 • Uitbreiding van het VST
  2019

  Verbreding

  Uitbreiding van het VST

  Het VST breidt uit met een droneteam. Het aantal inzetten komt dit jaar op 18 waaronder 2 misdrijf gerelateerde vermissingen. De huisvesting breidt uit. Naast de oude wasserette heeft het VST nu ook de oude brandweerloods op de kazerne betrokken.

 • Ook tijdens corona voorwaarts
  2020

  Lockdown

  Ook tijdens corona voorwaarts

  Het Coronavirus zorgt voor een lockdown. Het trainingsprogramma van het VST ligt stil. De inzetten gaan echter door. Alle vrijwilligers krijgen vrijstelling van de avondklok bij inzet. Op 1 april nemen we de Jeep Renegade als 2de inzetvoertuig in gebruik. Ondanks alle Corona beperkingen komt het VST 45x in actie.

 • Verhuizen en versterken
  2021

  Verhuizen en versterken

  De nieuwe CP bus en CADI-wagen komen het VST versterken. Met inmiddels ruim 1800 vrijwilligers en 54 inzetten een welkome aanvulling. VST neemt intrek in het huidige pand. Vfonds en VST gaan partnership aan en het VST wint de witte anjerprijs. Tussen alle bedrijven door wordt de trainingsachterstand door corona ingehaald.

 • 2278 vrijwilligers
  2022

  2278 vrijwilligers

  Een jaar waarin groeien naar 2278 vrijwilligers en 65 inzetten uitvoeren waaronder de spraakmakende vermissing van Gino uit Kerkrade en de vermissing van Sanne en Hebe. 2 vermissingen met een verschrikkelijke afloop en Nederland dagen in hun greep had. Het VST is uitgebreid met een bikerteam, onderwaterdrone en de eerste trackers zijn in opleiding.

 • Convenant met de Politie
  2023

  Convenant met de Politie

  1 Mei zet politie en VST de handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst wat de slagkracht van het VST enorm vergroot. Het trackerteam is operationeel en wordt direct succesvol ingezet. Tijdens een landelijke samenwerkingsoefening op Urk in Oktober draagt Dennis van der Kraats de voorzittershamer over aan Kees de Rijke. Met 109 inzetten in dit jaar zet het VST de eerste stappen van startende organisatie naar scale-up. De lat wordt verlegd.

 • Work in progess
  2024

  Work in progess

  Het jaar is op de helft. Het aantal inzetten neemt in verhouding tot vorig jaar weer toe. In de 2de helft van het jaar opent het VST een 2de locatie in het zuiden van het land. Daaropvolgend wordt een locatie in het noorden geopend. To be continued.. Op Nationale Veteranendag, loopt het VST met ruim 100 veteranen mee in het defile en lanceert het de nieuwe website!