Mag de familie aansluiten bij het VST tijdens een zoekactie?
Wij begrijpen heel goed dat familieleden en vrienden een actieve bijdrage willen leveren in het terugvinden van hun dierbare en vaak mee willen zoeken tijdens een zoekactie. Wij adviseren om dit niet te doen. Onze vrijwilligers zijn getraind in het zoeken naar vermiste personen en weten exact waar ze op moeten letten en wat ze tegen kunnen komen. Hierbij houdt het VST altijd rekening met een eventueel politieonderzoek die kan volgen na het aantreffen van de vermiste. Het VST werkt daarom alleen met haar eigen vrijwilligers in samenwerking met politie.
Kan ik als familie of vriend van een vermiste het VST inzetten om mijn dierbare te zoeken?
Nee. Het VST wordt alleen ingezet op verzoek van de politie. Vaak komt het verzoek vanuit de politie maar het VST volgt alle lopende vermissingen en wanneer het VST denkt een meerwaarde te kunnen leveren aan het opsporen van een vermiste zullen wij ons aanbieden bij de betreffende eenheid van de politie. Het VST opereert landelijk en kan binnen 2 uur starten met een zoekactie wanneer het een urgente vermissing betreft. Het staat u vrij om het VST op een vermissing te attenderen. Dit mag via info@veteranensearchteam.nl.
Wij willen als familie en/of vrienden zelf een zoekactie op touw zetten.
Wanneer u als familie en/ of vrienden besluit een zoekactie op touw te zetten houdt er dan rekening mee dat u lopende of toekomstige onderzoeken/ zoekacties kunt schaden.
Bijvoorbeeld: u treft het voertuig aan van de vermiste en u vervuild bij of rondom het voertuig geur of zichtsporen. Dan kunnen wij ons advanced trackerteam, en de politie haar hondengeleiders, niet meer of beperkt inzetten.
Zelfde geldt voor eventuele zoekgebieden. Wanneer uw zoekgroep en/ of een derde partij zonder coördinatie met de politie een zoekgebied betreedt kan dit ernstige schade toebrengen aan eventuele sporen waardoor efficiënte inzetmiddelen onbruikbaar worden.
Een goede samenwerking met politie is essentieel.
Wanneer u toch besluit om een zoekactie op touw te zetten vraag u echter wel af of u, als relatie van de vermiste, degene moet zijn die een zoekactie gaat aansturen cq deelnemen. Denk bij het verzamelen van deelnemers ook aan de eventuele gevolgen op de lange termijn voor de deelnemers wanneer zij deelnemen aan de zoekactie. Is de deelnemer bewust van het feit dat hij/ zij mogelijk geconfronteerd gaat worden met een vondst?
U heeft de indruk dat de politie geen actie onderneemt.
Wij vernemen soms dat men de indruk heeft dat de politie geen actie onderneemt. Het tegendeel is waar maar niet altijd direct zicht of tastbaar. Een belangrijk deel van de opsporing vindt uit het zicht plaats maar vormt wel een basis om een eventuele zoekactie te ontplooien. In sommige gevallen kunnen fysieke zoekacties parallel lopen met een onderzoek op de achtergrond. De politie is het orgaan die dit beste kan inschatten. Vertrouw de politie hierin. Ook wanneer andere organisaties u anders vertellen.
Wat kan ik doen als iemand wordt vermist?
Op https://www.politie.nl/themas/vermissing.html vindt u tips die u kunt volgen.
Slachtofferhulp bij vermissing
Slachtofferhulp Nederland is het centrale punt in Nederland waar achterblijvers en andere betrokkenen na melding bij de politie terecht kunnen voor informatie, tips, emotionele, praktische en juridische hulp. Bij langdurige vermissingen kunt u geconfronteerd worden met diverse problemen. Een daarvan is het ontstaan van financiële problemen in verband met doorlopende hypotheek of andere kosten. Deze kunnen vaak zonder toestemming van de vermiste niet stopgezet worden. U kunt bij Slachtofferhulp terecht voor informatie over alles rond vermissingen. Als er specialistische hulp gewenst is verwijzen zij u door voor passende hulp. De hulp van Slachtofferhulp Nederland is altijd gratis.
U wordt benaderd door zoekorganisaties die hun diensten aanbieden.
Nederland telt meerdere organisaties die zich inzetten om vermiste personen terug te vinden. De meeste organisaties zijn net als het VST professioneel uitgerust.
Enkele tips:
- De politie is het orgaan die ontvangen tips uitloopt. Een zoekorganisatie heeft geen enkele reden om een eigen telefoonnummer te vermelden bij een oproep om tips. Enige juiste is een verwijzing naar de politie, dit kan evt anoniem.
- Een goed georganiseerde organisatie schrijft niet over een inzet, dat doet de media of politie wel. Laat u niet leiden door een website of social media van een organisatie.
- Vraag bij de politie na wat de ervaringen zijn met betreffende organisatie.
- Wat is de drijfveer van de organisatie? Is dat een bijdrage willen leveren aan de maatschappij of is de inzet uit emotie? Emotie is vaak een slechte raadgever.
- Geen enkele organisatie kan u garanties geven of toezeggingen doen ondanks de beste intenties van betreffende organisatie.
Mocht u enige twijfel over een organisatie hebben, laat het advies van de politie u leiden. Mogelijk staat het advies u op dat moment niet aan maar het kan schade aan het onderzoek voorkomen.

